Make-up en cosmetica allergie

Mannen make-up niet alleen voor David Beckham
maart 9, 2017
Fotoshoot make-up voor Teastreet
november 23, 2017

Make-up en cosmetica allergie

Welke make-up gebruik je bij cosmetica allergie

Regelmatig hoor ik van een aanstaande bruid dat eerdere ervaringen met make-up een allergische reactie hebben opgeleverd. En op hen mooiste dag willen ze natuurlijk niet naast vol spanning ook nog eens onder de irritaties zitten. Daarom heb ik wat informatie bij elkaar gezet waar je rekening moet houden bij make-up en huidirritatie.

Huidirritatie ?

Huidirritatie is in de meest voorkomende gevallen het resultaat van een allergische reactie  op gebruikte cosmetica. Meestal is er dan sprake van de optelsom van het gebruik van irriterende producten, een lage luchtvochtigheid en een gevoelige huid.

In veel minder voorkomende gevallen worden huidreacties op cosmetica veroorzaakt door een allergische reactie op de make-up. Vervelende hieraan is dat het vaak ook nog eens een vertraagde reactie is (dus niet direct merkbaar/zichtbaar). Heel af en toe bestaand deze – serieuzere – reacties uit contact-urticaria of galbulten, fotocontact eczeem (als eczeem ontstaat door combi van lichtgevoelige cosmetica en zonlicht, acné of kleurveranderingen van de huid.

Welke producten kunnen een allergische reactie veroorzaken?

In de meeste gevallen van contact-allergie is deze veroorzaakt door de zgn. ‘stay-on’ producten. Dit zijn producten die na het aanbrengen op de huid blijven zitten

 • huidverzorgingsproducten (dag- en nacht crème, body of reinigingslotion)
 • decoratieve cosmetica (mascara, lippenstift, make-up en schmink stoffen)
 • nagel cosmetica (lak, verstevigers en removers)
 • parfums (eau de toilette, deodorant)

Hier tegenover staan de zo geheten “rinse-off” producten. Deze worden na aanbrengen vrijwel gelijk van de huid weggewassen en veroorzaken zelden allergische reacties. Voorbeelden zijn (hand)zeep, shampoo, en douchegel. Dit wordt verklaard doordat het product, en daarmee het allergeen, wordt verdund met water en maar een kortdurend contact heeft met de huid. Een uitzondering hierop vormt de stof ‘cocamidopropylbetaine’ die allergische reacties kan veroorzaken in douchegels en shampoos.

Welke stoffen kunnen allergie veroorzaken?

De volgende allergenen kunnen verantwoordelijk zijn voor je cosmetica allergie:

 • Parfumgrondstoffen
 • Conserveringsmiddelen , waaronder formaldehyde, parabenen, Kathon CG, Euxyl K400
 • Paraphenyleendiamine (zit in o.a. haarverf)
 • Formaldehyde hars (zit in o.a. nagellak en nagelverstevigers)
 • Lanoline ( als zalfbestanddeel)
 • UV-filters (bijv. de stoffen dibenzoylmethanen en benzophenonen)
 • Cocamidopropyl betaine (in shampoos en badproducten)

Kijk vooral even op deze website voor een volledig overzicht: huidarts.com

Types huidverzorging

 • Hydraterend betekent letterlijk vochtinbrengend. De term suggereert dat het vochtpeil van de huid wordt aangevuld. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. De huid beschermen tegen uitdroging kan wel. Door een vettig laagje op de huid aan te brengen (zoals een crème), verdampt er minder water.
 • PH-neutraal. Dit zegt dat het product dezelfde PH-waarde heeft als de huid. Maar het is geen garantie dat het product onschadelijk is.
 • Dermatologisch getest. Als een product dermatologisch is getest, wil dat zeggen dat een fabrikant het product heeft getest op irritatie bij proefpersonen. Helaas zegt dat niet zo veel, omdat de testomstandigheden per fabrikant verschillen.
 • Hypoallergeen. Dit wil zeggen dat de fabrikant geen stoffen heeft gebruikt, waarvan bekend is dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken.
 • Ongeparfumeerd. in dit geval is het zeker dat er geen parfum in het product zit. Deze benaming is beschermd en wordt gecontroleerd.
 • Natuurproducten. Een natuurproduct is niet per definitie vriendelijk voor de huid. Ook in planten komen stoffen voor die de huid irriteren (bereklauw, brandnetel), of een allergie kunnen veroorzaken (chrysant).

Wat kunt je zelf aan doen als je allergisch bent voor cosmetica ?

De huidarts raadt aan om bij huidirritatie vettere cosmetica te gebruiken en daarbij zoveel mogelijk hypoallergene cosmetica en producten (vrij van parfums en kleurstoffen) te gebruiken. Ook een fragrance-vrij product is aan te bevelen waarbij het cosmeticum geen fragrance of geur-maskerend ingrediënt bevat. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd op te gaan. Verscheidene geurstoffen blijken een dubbele werking te bezitten, bijvoorbeeld als conserveringsmiddel of moisturizer. Geef je gezicht eens een make-up vrije dag , bijv. na een dag met veel make-up zoals bij een feestje. Gebruik dan alleen een parfumvrije verzorgende crème. En uiteindelijk is cosmetica op basis van natuurlijke stoffen en planten veelal het minst irriterend.

Royal Effem cosmetics

Look Perfect werkt met de cosmetica van Royal Effem (uit Italie) al hun producten zijn parabenen en dus allergie vrij. Sinds ik met dit merk in 2011 ben gaan werken, heeft het tot geen enkel probleem geleidt. Desondanks is dit altijd iets wat we met een proef sessie kunnen bespreken en bovenal testen.

Meer achtergrond informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *